Rahasta kasvaa uusi alku.

Tutkimusrahaa lapsiperheiden rahataitojen interventioon sekä uskonnon ja kulttuurin tulkitsemiseen sosiaalityössä

Lapsiperheiden rahataitoja sekä uskontojen ja kulttuurien tulkitsemista sosiaalityössä tutkivat tutkimushankkeet ovat saaneet sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksen. Ministeriö myönsi sosiaalityön yliopistotasoisiin tutkimuksiin rahoitusta nyt viidettä kertaa, yhteensä 13 hankkeelle. Turun yliopistosta niistä johdetaan kahta.

Ministeriö myönsi rahoitusta sosiaalityön yliopistotasoisille tutkimushankkeille, joilla vahvistetaan muun muassa sosiaalityön vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.

Vahvat rahataidot lapsiperheille – VaRa-intervention satunnaistettu kontrolloitu tutkimus (VARA) -hanke sai 400 000 euron rahoituksen. Hanketta johtaa tutkimuksen lippulaiva INVESTin tutkija, Turun yliopiston sosiaalityön erikoistutkija Anniina Kaittila.

Kaittilan tutkimus on osa professori Mia Hakovirran johtamaa Taloussosiaalityö lapsiperheissä -hanketta, jossa kehitettiin kevään 2022 aikana Lapsiperheen vahvat rahataidot -interventiomalli eli VaRa. Hanke sai kesällä myös toisen rahoituksen, kun oikeusministeriö myönsi Helsingin yliopistosta johdettavalle pääkaupunkiseudulla tehtävälle osatutkimukselle 162 755 euroa.

Uskontojen ja kulttuurien tulkitseminen ja asiantuntijuus sosiaalityössä SOWREL (SOcial Work and RELigion) -hanke sai 350 100 euron rahoituksen. Tutkimusta johtaa Turun yliopiston sosiaalityön professori Merja Anis.

Tänä vuonna valtionavustusta myönnettiin 13 sosiaalityön yliopistotasoisille tutkimushankkeille yhteensä 5,6 miljoonaa euroa. Hakemuksia jätettiin yhteensä 31.

Tutkimusrahoitushaku perustuu syyskuussa 2020 voimaan tulleeseen sosiaalihuoltolain muutokseen. Sen pohjalta sosiaali- ja terveysministeriö voi vuosittain avata tutkimusrahoitushaun ja myöntää valtion rahoitusta yliopistotasoisille sosiaalityön tutkimushankkeille.

>> Lapsiperheen vahvat rahataidot (VaRa) -interventio