Ulkoinen arviointi esittää vakaan ja kestävän rakenteen luomista INVESTille
Tutkimuksen lippulaiva INVESTille on luotava uusi organisaatiorakenne kevääseen 2026 mennessä, todetaan tutkimuskeskuksen ulkoisessa arviointiraportissa. Arvoijien mukaan 250-henkiseksi ekosyteemiksi kasvanut INVEST tarvitsee vakaamman ja kestävämmän organisaatiorakenteen sekä selkeän perusrahoituksesta. INVESTin tulee myös määritellä tarkemmin ydintehtävänsä. – INVEST on henkilöstön, tutkimustulosten ja kiistatta myös arvostuksen osalta liian suuri kaatuakseen. Nyt tarvitaan luovia ratkaisuja menestyksen vakiinnuttamiseksi ja sudenkuoppien välttämiseksi, arvioijat toteavat.
INVEST on Eriarvoisuuden, interventioiden ja uuden hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuskeskus ja lippulaiva, jota rahoittavat Suomen Akatemian lippulaivaohjelma, isäntäorganisaatiot Turun yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä lukuisat ulkopuoliset tutkimusrahoittajat. Alkuperäisessä lippulaiva-apurahahakemuksessa INVESTin päämääräksi kiteytettiin tarjota hyvinvointivaltiolle uusi malli, joka on tasa-arvoisempi, paremmin apua tarvitseville kohdennettu, ennakoivampi sekä taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä.
Lippulai varahoitus jatkuu vuoden 2026 loppuun saakka. Jo tähän mennessä keskus on kasvanut alkuvuosistaan viisinkertaiseksi, ,ja suurin osa rahoituksesta tulee jo nyt muista lähteistä. Useiden tutkimushankkeiden rahoitus myös vuotta 2026 pidemmälle. INVESTin johtajat halusivat ulkopuolisen arvion keskuske tulevaisuudenvaihtoehdoista. Arvioijia pyydettiin suosituksia siitä, millainen INVESTin pitäisi ja voisi olla sisällöltään ja rakenteeltaan vuoden 2026 loppuun mennessä. Arvioinnilta odotettiin myös näkemyksiä lippulaivan vahvuuksista ja toiminnan kehittämiskohteista.
INVESTin johtajan Jani Erolan (vas.) johdolla arviointiryhmän puheenjohtajaksi kutsuttiin joulukuussa 2026 professori Juho Saari Tampereen yliopistosta (toinen vas.) ja ryhmän jäseniksi professori Stefan Svallfors Ruotsin tutkimusneuvostosta (kesk.) ja professori Tina Malti Toronton ja Leipzigin yliopistoista (toinen oik.) Ohjausryhmän vetäjänä toimi filosofian tohtori Mari Riipinen CSC:stä.
“INVESTillä on monia mahdollisuuksia jatkaa menestystarinaansa”
Ryhmä muistuttaa raportissa, että Suomen lippulaivojen tavoitteena on haastaa ja uudistaa tiedejärjestelmää.
– INVEST-lippulaiva on onnistuneesti ilmentänyt tätä tavoitetta muuttamalla sosiaali- ja terveystieteiden lähestymistapoja uraauurtavan tutkimuksen ja vaikuttavan yhteiskunnallisen panoksen avulla. Tieteellisenä hunajapatana se on myös houkutellut loistavia tutkijoita ja ulkopuolista lisärahoitusta, raportissa todetaan.
Raportin julkistamistilaisuudessa professori Juho Saari huomautti, että kukoistakseen 2030-luvulla INVEST tarvitsee vakaamman, itsenäisemmän organisaatiorakenteen ja riittävän perusrahoituksen sekä virallisen sopimuksen Turun yliopiston ja THL:n välille.
Arviointiryhmä avasi tuloksiaan INVEST-yhteisöön kuuluville.
Arviointiryhmä tunnisti INVESTin vahvuudet
Ryhmä mainitsi raportissaan useita INVESTin vahvuuksia. He kuvaavat INVESTiä monitieteiseksi ja kansainväliseksi tutkimusyhteisöksi, jolla on vahva identiteetti. Keskuksen nähdään erinomaisesti edistävän eri tieteenalojen välistä yhteistyötä, mikä puolestaan johtaa kattaviin tutkimusprosesseihin ja -tuloksiin. Näin voidaan vastata monimutkaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin.
– INVEST on saanut merkittävää kansainvälistä tunnustusta korkealaatuisten tutkimustulostensasekä osallistumisestaan maailmanlaajuisiin tutkimusverkostoihin, raportissa todetaan. Ryhmän mukaan INVEST tarjoaa tinkimättömiä koulutus- ja kehittämisohjelmia uransa alkuvaiheessa oleville tutkijoille ja siten kasvattaa seuraavaa tutkimusjohtajasukupolvea.
Ryhmä nosti esille myös INVESTin vaikuttavat julkaisut, aktiivisen tiedottamisen sekä avoimen tieteen aloitteet.
– INVEST on sitoutunut jakamaan tutkimustuloksiaan eri kanavien, kuten akateemisten julkaisujen, julkisten luentojen ja poliittisten tiedotteiden, kautta varmistaen siten tiedon laajan saavutettavuuden ja vaikuttavuuden. INVESTin tutkimus antaa suoraan tietoa julkiseen politiikkaan ja edistää näyttöön perustuvia päätöksiä, jotka lisäävät yhteiskunnallista hyvinvointia ja vähentävät eriarvoisuutta, raportissa todetaan.
Arvioijat korostivat myös, että keskus tukee tutkimuksen avointa saatavuutta edistäen siten vapaata tiedonvaihtoa ja yhteistyötä maailmanlaajuisessa tutkimusyhteisössä.
INVESTillä on vahva identiteetti
INVEST toimitti arviointiryhmälle runsaasti sekä laadullistä että määrällistä taustatietoa. Kesäkuussa ryhmä vieraili INVESTissä ja tapasi Turun yliopiston, yhteiskuntatieteellisen ja lääketieteellisen tiedekunnan sekä THL:n johtoa sekä INVESTin tutkimusalueiden johtajia, apulaisprofessoreita, post doc -tutkijoita, väitöskirjatutkijoita, tutkijoita sekä hallintotiimiä.
– INVEST on pystynyt rakentamaan erinomaisen ympäristön, jossa ihmiset auttavat toisiaan ja joilla on INVESTiin liittyvä identiteetti. INVEST-identiteettiä voidaan kuvata innostuksen ja kansainvälisen vaihdon täyttämäksi. Tätä ainutlaatuista identiteettiä tulisi säilyttää ja vahvistaa, raportissa todetaan.
Kesäkuussa arviointiryhmä vieraili INVESTissä tutustuen ja hastatellen INVESTin sekä yliopiston, tiedekuntien ja THL:n johtoa.