SuomiAreena 2021 – Koulukiusaamisen ehkäisemisen haasteet

12.07.2021 - 16.07.2021

Pori

Millaisia jälkiä jättää vuosia kestävä sanallinen ja fyysinen kiusaaminen, jolle ei löydy yksiselitteistä syytä? Miksi kiusaaja ei väliintuloista huolimatta lopeta kiusaamista? Mitkä tekijät saattavat selittää vakavia kiusaamistapauksia? Miten koulukiusaamisen ehkäisemisen haasteisiin voidaan löytää ratkaisuja?

INVEST Tutkimuksen lippulaivan SuomiAreenan tilaisuudessa keskustellaan koulukiusaamisen ehkäisemisen haasteista ja vakavista koulukiusaamistapauksista. Vaikka kiusaaminen on tutkimusten mukaan vähentynyt 2010-luvulla huomattavasti, on edelleen lapsia, joita kiusataan, ja kiusaajia, jotka jatkavat kiusaamista koulun puuttumisesta ja koulun ja kodin yhteistyöstä huolimatta.

Vakavammissa tapauksissa kiusaaminen jatkuu. Kiusattu saattaa kokea häpeää ja etsiä kiusaamiseen syytä itsestään. Monesti kiusaamisesta vaietaan. Tilaisuuden tavoitteena on astua kiusaamisesta puhumisen kynnyksen yli ja nostaa vaikea aihe kokemusasiantuntijan, lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien tahojen sekä alan johtavien tutkijoiden väliseen vuoropuheluun.

Yleisöä osallistetaan tilaisuudessa mukaan keskusteluun yleisökysymyksin sekä hyödyntämällä vuorovaikutteista esitysteknologiaa kuulijoiden kokemusten ja näkemysten havainnollistamisessa.

Panelisteina nähdään rankalle koulukiusaamiselle kasvot antanut esikoiskirjailija Antti Rönkä (Jalat ilmassa, Gummerus 2019), Mannerheimin lastensuojeluliiton Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Riikka Ikonen sekä psykologian professori, KiVa Koulun kehittäjä Christina Salmivalli.

INVESTissä koulukiusaamisen ehkäisemisen haasteisiin pureudutaan parhaillaan Christina Salmivallin tutkimuksessa, jossa selvitetään, miksi kiusaamiseen puuttuminen ei toisinaan tehoa ja mitkä tekijät selittävät haastavia kiusaamistapauksia ja mitä haastavista tapauksista voidaan oppia.