Elämässä menestymiseen vahvimmin vaikuttava koulutusvalinta ei yksin määritä tulevaa

Elämänkulkuumme vaikuttaa vahvimmin koulutus, mutta yksinään se ei elämänjuoksua ratkaise, paljastui tutkimuksen lippulaiva INVESTin SuomiAreena-keskustelussa. Lapsuudenperheemme vaikuttaa yllättävissäkin kohdin elämäämme. – Yhtäkkiä voisi ajatella, että kaverivalinnat ovat täysin ihmisen omia valintoja, mutta perhetausta vaikuttaa myös niihin valintoihin, psykologian professori Christina Salmivalli kertoi yhtenä esimerkkinä.

Porissa järjestetty yhteiskunnallinen festivaali SuomiAreena kokoaa vuosittain eri alojen asiantuntijoita käymään vuoropuhelua ajankohtaisista aiheista. INVEST oli tänä vuonna mukana otsikolla ”Elämänlotto, pelataanko se jo ennen syntymää?”. Juontaja Rami Koivulan kysyessä, mikä tekijä vahvimmin vaikuttaa elämämme kulkuun, vastaus oli selkeä:

– Kaikkein tärkein päätekijä on niinkin tylsä kuin koulutus. Mutta me tiedämme, että koulutus ei takaa itsessään mitään. Pitää tapahtua muita asioita, jotta koulutuksesta seuraa jotain hyvää. Silloin perheet – taustatekijät – tulevat monella tavalla mukaan, INVESTin johtaja, Turun yliopiston sosiologian professori Jani Erola totesi lisäten, että jotta koulutus muuttuu hyväksi ammatiksi tai mahdollistaa perheellistymisen tai varallisuuden, vaatia monia osatekijöitä. Ja siinä perhetaustalla on vaikutusta.

Aikainen puuttuminen voi katkaista kierteen

Keskustelun aiheena oli se, miten erilaiset lähtökohdat kuten vanhempien koulutus, varallisuus, koulukiusatuksi joutuminen sekä mahdollinen maahanmuuttajatausta vaikuttavat yksilön elämässä etenemiseen. Keskustelun aikana puhuttiin paljon muun muassa mielenterveysongelmien periytymisestä. Rami Koivulan kysymykseen, periytyvätkö mielenterveysongelmat, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Maria Vaalavuo vastasi, että tutkimusten mukaan periytyy.

– Siitäkin näkökulmasta erityisesti vanhemmat, joilla on mielenterveysongelmia, kaipaisivat lisätukea, jotta ongelmat eivät periydy sinne lapsille, Vaalavuo sanoi.

Keinoja vaikuttavan avun antamiseen eri elämänvaiheissa on. Jo päivähoitoikäiselle käytösongelmin oireilevalle lapselle Käypä hoito -suositusten pitäisi tarjota psykososiaalista apua.

– Jos käytöshäiriöt pääsevät jatkumaan, ne voivat pahentua ja ennustaa mielenterveysongelmia aikuisuudessa, alempaa koulutustasoa, varhaista kuolleisuutta. Jos ongelmiin puututaan riittävän ajoissa, voidaan katkaista se kierre, Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Kaisa Mishina totesi. Yhtenä keinona puuttua ongelmiin hän mainitsi INVESTin Voimaperheet-vanhempainohjausohjelman

Piirretty kuva, joka kuvaa elinkaarta vauvasta aikuiseksi perheenäidiksi.
Tutkijat lähestyivät perheen vaikutusta lasten ja nuorten elämään kolmen esimerkkihahmon kautta. Ohjelman aikana keskustelua kuvitti Linda Saukko-Rauta, kuvassa on esimerkkihahmo Saran tarina.

Tärkeimmäksi vaikuttajaksi halutaan oma ponnistelu ja kova työnteko

Ohjelman aikana osallistettiin myös yleisöä pienellä kyselyllä. Katsojilta kysyttiin, minkä asioiden he uskovat ja haluaisivat vaikuttavan eniten elämän etenemisen. Yleisön arvioi sosiaalisten suhteiden olevan merkittävin elämänkulkuun vaikuttava tekijä, mutta he toivoivat oman ponnistelun ja työn tekemisen olevan yksilön elämän suurin vaikutus vaikkapa perhesuhteisiin tai etniseen taustaan verrattuna.

Kyselyn innoittajana oli INVESTin tänä keväänä käynnistämään seurantatutkimukseen, missä selvitetään suomalaisten hyvinvointia ja näkemyksiä hyvinvointiyhteiskunnan toiminnasta. Satunnaisotannalla valittiin yli 16 000 Suomessa asuvaa, joille lähetettiin ja lähetetään tulevaisuudessa vuosittain kysely. Tuloksia hyödynnetään, kun INVEST pyrkii tutkimuksillaan edesauttamaan sosiaalisesti ja taloudellisesti nykyistä kestävämmän hyvinvointivaltion rakentamista.

Heti juhannuksen jälkeen tutkimusryhmä loi alustavan yhteenvedon ensimmäisen kyselyn vastauksista. Kyselyyn vastanneista yli 90 % koki, että menestymiseen vaikuttaa vahvimmin oma ponnistelu ja kova työnteko, ja kysyttäessä millä tekijällä pitäisi olla suurin vaikutus, tulos oli sama: yli 90 % nimesi tärkeimmäksi oman ponnistelun ja kovan työnteon. Kysyttäessä, mikä vaikuttaa elämässä etenemiseen, toiseksi yleisimmäksi vastaukseksi nousi perhetausta. Näin totesi 60 % vastanneista. Kuitenkin peräti 70 % ilmoitti, ettei perhetausta saisi vaikuttaa niin suuresti etenemiseen elämässä.

Valokuva Suomiareenan lavalta, jossa panelistit istuvat rivissä. Taustalla näkyy piirretty kuva heijastettuna seinälle.
Paneelissa keskustelivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Maria Vaalavuo sekä Turun yliopistosta psykologian professori Christina Salmivalli,  lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Kaisa Mishina ja INVESTin johtaja, sosiologian professori Jani Erola. Juontajana toimi Yle Porin toimittaja Rami Koivula.

 

Heti juhannuksen jälkeen tutkimusryhmä loi alustavan yhteenvedon Seurantatutkimuksen ensimmäisen kyselyn vastauksista. Tulosten mukaan yli 90 % vastasi, että menestymiseen vaikuttaa oma ponnistelu ja kova työnteko, ja sama yli 90 % vastasi, että niin pitääkin olla. Kysyttäessä, mikä vaikuttaa elämässä etenemiseen, toiseksi yleisimmäksi vastaukseksi nousi perhetausta. Näin totesi 60 % vastanneista. Kuitenkin peräti 70 % ilmoitti, ettei perhetausta saisi vaikuttaa niin suuresti etenemiseen elämässä.

Katso Elämänlotto-keskustelun tallenne tästä.