Lastensuojelun nuorimpien asiakkaiden palvelupolkujen tutkimus sai STM-rahoituksen
Kodin ulkopuolelle sijoitettujen 0–6-vuotiaiden lasten sijoitus- ja palvelupolkuja selvittävä PIKKUISET-tutkimus on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä 510 000 euron rahoituksen. Tutkimuksen tavoitteena on löytää keinoja tukea nykyistä varhaisemmassa vaiheessa apua tarvitsevia perheitä, jotta vältyttäisiin lapsen kodin ulkopuoliselta sijoitukselta.
Tutkimushanketta johtaa Turun yliopiston sosiaalityön oppiaineen professori Johanna Kallio ja mukana tutkimuksessa ovat Turun yliopistosta sosiaalityön oppiaine ja tutkimuksen lippulaiva INVEST, Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha sekä Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön oppiaine. Tutkimuksen lippulaiva INVESTin osuudesta tutkimuksessa vastaa akatemiatutkija Katri Aaltonen.
Lastensuojelun kustannukset ovat nykyisin yli miljardi euroa vuodessa. Palvelujärjestelmässä korostuvat viimesijaisimmat ja kustannuksiltaan suurimmat sijaishuollon palvelut kuten huostaanotot ja kiireelliset sijoitukset. Valtaosa toimista kohdistuu murrosikäisiin, mutta 2000-luvulla pienten lasten sijoitusten määrä on kasvanut.
Varhaislapsuuden sijoituksista ja niiden taustalla olevista palvelupoluista tiedetään kuitenkin vähän. PIKKUISET-hankkeen tavoitteena on paikata tietoaukkoa ja auttaa sosiaalityön ja lastensuojelun ammattilaisia kehittämään varhaista tukea ja ehkäisemään epävakaita sijoituspolkuja.
Tutkimuksessa selvitetään alle kouluikäisten lasten sijoitusten määrällistä kasautumista, erilaisia sijoituspolkuja sekä sijoittamista edeltäneitä ja sen jälkeen toteutuneita palvelupolkuja. Tutkimuksessa otetaan huomioon niin lastensuojelun, lapsiperhesosiaalityön kuin terveydenhuollonkin palvelut. Tutkimuksessa tarkastellaan myös, miten perheiden sosioekonominen asema, terveys ja vanhempien omat palvelupolut linkittyvät lasten sijoituksiin.
Tutkimuksen tulokset auttavat kehittämään lastensuojelun ja muiden perhepalveluiden vaikuttavuutta ja ohjaamaan voimavaroja riskiryhmien tukemiseen. Tavoitteena on hillitä kodin ulkopuolisten sijoitusten kasvua ja edistää hyvinvointia erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja perheiden keskuudessa.
Turun yliopiston tutkijat keskittyvät erityisesti valtakunnallisten rekisteriaineistojen hyödyntämiseen ja määrällisten analyysien tekemiseen sijoituspolkujen vakautta ja palvelupolkujen vaikuttavuutta selvittäen. Turun yliopiston ja Varhan yhteistyön ansiosta tutkimuksessa voidaan hyödyntää myös paikallista rekisteriaineistoa, joka mahdollistaa lasten seuraamisen ajassa.
Tutkimus vahvistaa Turun yliopiston ja hyvinvointialueen yhteistyötä ja kehittää tutkimusinfrastruktuuria, joka mahdollistaa jatkossa entistä kattavamman ja monipuolisemman lastensuojelun ja lapsiperhepalvelujen tutkimuksen.
Hankkeen saama rahoitus on vuonna 2020 luotu uusi rahoitusmuoto sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimukselle. Rahoitusmuodon tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Kuvateksti: Akatemiatutkija Katri Aaltonen (vas.) tutkimuksen lippulaiva INVESTistä ja sosiaalityön professori Johanna Kallio esittelivät aiemmin Varsinais-Suomen kansanedustajille Turun yliopiston, INVESTin ja Varhan yhteistä tutkimusohjelmaa. Nyt rahoituksen saaneessa tutkimushankkeessa tutkijat työskentelevät puoliksi yliopistossa ja puoliksi Varhassa. Näin saadaan lisättyä tieteen ja käytännön vuorovaikutusta.