Uusi täydennyskoulutus antaa varhaiskasvattajille eväitä tukea lapsia käyttäytymisen haasteissa
Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus kehittää varhaiskasvatuksen ammattilaisille digiavusteista täydennyskoulutusta, joka tähtää myönteisten ohjauskeinojen vahvistamiseen varhaiskasvatuksen tiimeissä. Kasvun voimaa -ohjelman tavoitteena on vähentää lasten käytösongelmia tarjoamalla varhaiskasvatuksen henkilöstölle keinoja lasten myönteiseen ohjaamiseen ja toimintatapojen yhtenäistämiseen tiimeissä.
Kasvun voimaa -ohjelman pilotointi ja siihen kytkeytyvä tutkimus toteutettiin syksyllä 2024. Nyt siirrytään tutkimuksen seuraavaan, ohjelman vaikuttavuutta selvittävään vaiheeseen.
Parhaillaan Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus etsii parhaillaan kahden maakunnan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan, alueilta satunnaistettuun koeasetelmaan mukaan lähteviä kuntia ja päiväkoteja.
Kasvun voimaa -koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen tiimeille ja sen tavoitteena on vahvistaa varhaiskasvattajien myönteisiä ohjauskäytänteitä lapsiryhmän kanssa ja niiden toteuttamista johdonmukaisesti tiiminä. Koulutus rakentuu kolmesta osasta: itseopiskelumateriaalista, varhaiskasvatuksen arkisia tilanteita havainnollistavista VR-lasein katsottavista videoista sekä koko tiimille pidettävästä videovälitteisestä tiimivalmennuksesta.
Koulutuksen aikana osallistujat saavat käyttöönsä VR-lasit, joilla he katsovat 360-videoita aidoista tilanteista varhaiskasvatuksessa. Näin osallistujat pääsevät havainnoimaan varhaiskasvatuksen arkisia tilanteita uudella tavalla ja tarkastelemaan niitä myös lasten näkökulmasta.
Osa tutkimukseen osallistuvien kuntien päiväkotiyksiköistä satunnaistetaan interventioryhmään, joka osallistuu Kasvun voimaa -koulutukseen ja osa kontrolliryhmään, jossa tiimit täyttävät vain tutkimukseen liittyvät kyselyt. Satunnaistettu koeasetelma nähdään parhaimpana vaikuttavuuden arvioinnin menetelmänä. Varhaiskasvatuksen alalla tällaiset tutkimusasetelmat ovat harvinaisia.
Tutkimukseen osallistuvat varhaiskasvatuksen ammattilaiset sekä lasten huoltajat vastaavat kyselyihin ennen ohjelman toteutusta, heti sen jälkeen sekä muutaman kuukauden päästä toteutuksesta. Lisäksi tutkijat järjestävät kohdennetuille osallistujajoukoille fokusryhmähaastatteluja, joiden tarkoituksena on kerätä tietoa ohjelman toimivuudesta.
– Kyselyiden avulla koulutusta pyritään kehittämään eteenpäin ja selvittämään, millaisia vaikutuksia koulutuksella on tiimien työhön, projektitutkija Katja Toivonen sanoo Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta.
Kasvun voimaa -ohjelma on osa Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen Voimaperheet-tutkimuskokonaisuutta. Voimaperheissä kehitetään ja tutkitaan varhaisia matalan kynnyksen etähoito-ohjelmia sekä eri väestöryhmille kohdennettuja, mielenterveyttä edistäviä ohjelmia.
Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa professori Andre Souranderin johdolla kehitetty Voimaperheet-ohjelmat on suunniteltu lapsille, nuorille ja lapsiperheille sekä heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille. Ohjelmien tavoitteena on tuottaa vahvaan tutkimusnäyttöön perustuvaa tietoa ja työkaluja palvelujärjestelmän kehittämisen tueksi. Ohjelma pyrkii myös edistämään painopisteen siirtämistä lasten ja perheiden palveluiden järjestämisessä kohti varhaista tunnistamista ja ennaltaehkäisyä.
– Varhaisen tunnistamisen avulla voidaan parhaimmillaan estää lapsuudessa ilmenevien käytösongelmien kehittymistä vakavammiksi sekä ongelmien kasautumista, Sourander sanoo.
Suomen Akatemia tukee tutkimusta Ideat ratkaisuiksi-rahoituksella. Interventioryhmään satunnaistuvat tiimit saavat mahdollisuuden osallistua Kasvun voimaa -ohjelmaan maksutta.
>> Lue lisää Kasvun voimaa -projektista
>> Lue lisää Voimaperheet -kokonaisuudesta