Uusi työkalu mahdollistaa eriarvioisuuksien tutkimisen ja näkyväksi tekemisen Euroopan eri alueilla
Tutkijat ovat kehittäneet uuden vuorovaikutteisen työkalun eriarvoisuutta kuvaavien tekijöiden tarkasteluun. Työkalu antaa toimittajille, poliittisille päättäjille, tutkijoille ja data-analyytikoille mahdollisuuden tutkia eriarvoisuuksien käyttäen apuna havainnollisia keinoja sekä ymmärtää ilmiötä aiempaa tarkemmin.
Mapineq Link on Groningenin yliopiston tutkijoiden johdolla, Oxfordin yliopiston ja muiden eurooppalaisten yliopistojen kanssa kehittämä työkalu. Työkalu on osa EU-rahoitteista Mapineq-hanketta, jossa tutkitaan koulutuksellisia, sosioekonomisia ja terveydellisiä eriarvoisuuksia elämänkaaren eri vaiheissa.
– Olemme innoissamme voidessamme esitellä tämän innovatiivisen ja ainutlaatuisen työkalun, jonka avulla voidaan tutkia ja analysoida sosioekonomisten eriarvoisuuksien alueellista jakautumista hyödyntämällä monipuolisia tietolähteitä ja edistyneitä analyysimenetelmiä. Tämä on merkittävä askel eteenpäin verrattuna kansallisella tasolla tehtyihin vertailuihin, joihin tutkijat ja päätöksentekijät ovat tähän asti tukeutuneet, sanoo Turun yliopiston sosiologian professori ja Mapineq-hankkeen johtaja Jani Erola.
Erola johtaa myös Eriarvoisuuden, interventioiden ja uuden hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuskeskus ja lippulaiva INVESTiä.
Työkalu hyödyntää monipuolisesti lukuisia hallinnollisia, kaupallisia ja epätavanomaisia tietolähteitä kuten sijaintitiedolla varustettuja sosioekonomisia, ympäristöön, infrastruktuuriin ja terveyteen liittyviä indikaattoreita. Asioiden tilaa ja kehitystä kuvaavat indikaattorit ovat peräisin valtion viranomaisilta, kaupallisilta toimijoilta sekä epätavanomaisista lähteistä kuten satelliittikuvista.
Mapineqin graafinen ja helppokäyttöinen karttatyökalu on kaikille avoin. Sen avulla voi vertailla paikallisesti, alueellisesti ja kansainvälisesti minkä tahansa käyttäjän tietokannasta valitsemaa kahta indikaattoria, niiden tilaa ja kehitystä. Työkalun avulla tutkijat toivat myös laatia aiempaa monimutkaisempia analyyseja hyödyntämällä useita indikaattoreita omien aineistojensa rinnalla.
Mapineq Link -projektin johtaja, professori Melinda Mills kuvaa Mapineq Linkiä perusteiltaan aivan uudenlaiseksi vuorovaikutteiseksi työkaluksi, joka sovittaa yhteen ja tekee mahdolliseksi eri maiden paikkatietojen vertailun.
– Mapineq Link on täysin uudenlainen interaktiivinen työkalu, joka harmonisoi paikkatietoa – aina saasteista reaaliaikaisiin asuinalueiden hintatasotietoihin – paikallisten erojen vähentämiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi elämänkaaren eri vaiheissa. Tämä uraauurtava työkalu on keskeinen askel kohti uudenlaista alueellista tasa-arvoa, Groningenin yliopiston taloustieteen, ekonometrian ja rahoituksen laitoksen data-analytiikan ja kansanterveyden professorina työskentelevä Mills kuvaa.
Vuorovaikutteinen työkalu eri tarpeisiin
Mapineq Link rakentuu kolmesta osasta: tietokannasta, joka sisältää erilaisia indikaattoreita useista lähteistä; interaktiivisesta verkkopaneelista, joka tekee tietokannan laajan yleisön saataville; sekä API-rajapinnasta (Application Programming Interface), jonka avulla käyttäjät voivat hakea ja käyttää tietoja tietokannasta.
Oxfordin yliopiston Leverhulme Centre for Demographic Science -keskuksen johtajana toimivan Melinda Mills toteaa eri käyttäjien voivan hyödyntää työkalua omiin tarpeisiinsa.
– Poliittiset päättäjät saattavat haluta ymmärtää, miten erityyppiset eriarvoisuudet mallintuvat tietyllä alueella, seudulla tai maassa. Toimittajat puolestaan voivat haluta käyttää työkalua tutkivaan journalismiin tai rekisteriaineistoihin perustuvaan tietoon nojaavien juttujen tekemiseen. Tutkijat voivat ladata ja hyödyntää dataa artikkeleissaan, ja datatieteilijät voivat käyttää ja hakea sieltä tietoja lisäanalyysejä varten, Mills sanoo.
Toiminnallisuutta parannetaan käyttäjien palautteen avulla
Tietokanta ja kojelauta julkaistaan kokonaisuudessaan julkiseen käyttöön joulukuussa 2024. Kojelauta löytyy osoitteesta https://www.mapineq.org/ ja Mapineq Linkin raportit osoitteesta https://mapineq.eu/inequality-database/ . Mapineq Link on käyttäjilleen maksuton eikä se vaadi rekisteröitymistä.
Mapineq-projekti järjestää työkalun esittelemiseksi ja käyttäjäkokemusten keräämiseksi webinaarisarjan 9.–11.12. kello 14.00–15.00 Suomen aikaa. Webinaarisarjassa Mills ja erikoistutkija, tohtori Douglas Leasure esittelevät Mapineq Linkin rakenteen ja laajuuden, esittelevät kojelaudan toimintaa sekä esittelevät API:n teknisiä ominaisuuksia. Webinaarisarja on kaikille avoin.
Mills kertoo Mapineq Linkin tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluvan tietokannan laajentaminen Euroopan ulkopuolelle, työkalun toiminnallisuuden parantaminen käyttäjäpalautteen perusteella sekä uusien indikaattoreiden lisäämisen. Esimerkkinä uudesta indikaattorista Mills mainitsee työpaikkailmoitukset, jolloin käyttäjä voi tarkastella kysyntää ja tarjontaa eri alueilla.
Mapineq Link -webinaarisarja pidetään 9.–11.12. kello 14.00–15.00 Suomen aikaa. Sarjan aikana tutustutaan Mapineq Link -työkalun rakenteeseen ja laajuuteen, esitellään kojelaudalla navigointia sekä esitellään API:n teknisiä ominaisuuksia. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.
Mapineq-hankkeessa keskitytään ylisukupolvisuuteen, koulutukseen, työmarkkinoihin ja terveyteen liittyvään eriarvoisuuteen koko elämänkulun aikana. Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta rahoitetun hankkeen tavoitteena on vastata Euroopan unionin haasteeseen tunnistaa ja puuttua eriarvoisuussuuntausten taustatekijöihin. Lue lisää Mapineq-hankkeesta täältä.