Marika Jalovaaran tietokoneen ääressä.

Temaattiset tutkimusalat

INVESTin tutkimusalue kattaa sosiologian, sosiaalipolitiikan, psykologian, lastenpsykiatrian, tilastotieteen ja epidemiologian opintoalueet Turun yliopistossa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Tutkimus on INVESTissä järjestetty viiden tutkimusteeman ympärille. Teemoja johtavat tutkimusalueen johtajat.

Tutkimusteemat eivät ole toisiaan pois sulkevia, ja yksittäiset tutkimukset ovat usein monitieteisiä. Jokaisen tutkimusteeman alla on jo olemassa tai kehitteillä olevia interventioita.

Tällä hetkellä meillä on 50 meneillään olevaa hanketta, ja tutkimusryhmiämme ohjaa 24 päätutkijaa (PI). INVEST-tutkijat löydät täältä.

Temaattiset tutkimusalat

Sosioekonominen ja ylisukupolvinen eriarvoisuus

Sosioekonominen ja ylisukupolvinen eriarvoisuus -teeman alla tehtävä tutkimus pureutuu muuttuvien sosioekonomisten eriarvoisuuksien, subjektiivisen hyvinvoinnin sekä sukupolvien yli siirtyvien eriarvoisuuksien syihin ja seurauksiin. Tarkastelemme, miten hyvinvointivaltio – etuuksien, palveluiden, politiikkojen ja instituutioiden kautta – vaikuttaa erilaisiin eriarvoisuuden muotoihin. Tavoitteenamme on selventää mekanismeja, jotka vaikuttavat sosioekonomiseen eriarvoisuuteen maiden sisällä ja niiden välillä sekä eriarvoisuuden siirtymiseen sukupolvelta toiselle. Tutkimme sekä sosiaalisia että biologisia (geneettisiä) vaikutuspolkuja sekä niiden vuorovaikutusta.

Tutkimusalueen johtaja: professori Elina Kilpi-Jakonen

Väestölliset muutokset ja perhedynamiikka

Väestöllinen maisemamme muuttuu, kun maahanmuutto kasvaa, parisuhteet päättyvät aiempaa nopeammin ja syntyvyys laskee, mikä vauhdittaa väestön ikääntymistä ja haastaa yhteiskunnan kestävyyttä. Väestödynamiikka kytkeytyy eriarvoisuuteen ja hyvinvointiin ja vaikuttaa hyvä- ja huono-osaisuuden kasautumiseen sekä elämänkuluissa että sukupolvelta toiselle. Tavoitteenamme on tunnistaa muutosten syyt, seuraukset ja mahdolliset politiikkaratkaisut.

Tutkimusalueen johtaja: professori Marika Jalovaara

Lasten ja nuorten psykososiaalinen hyvinvointi ja mielenterveys

Lasten ja nuorten psykososiaalista hyvinvointia tarkastellaan riski- ja suojaavien tekijöiden näkökulmasta, keskittyen erityisesti perheen, vertaissuhteiden ja laajemman yhteiskunnan vaikutuksiin. Mielenterveyden tutkimus keskittyy sekä epidemiologiseen- että interventiotutkimukseen. Tutkimuksissa tarkastellaan lasten ja nuorten psyykkisten häiriöiden esiintyvyyttä

Tutkimusalueen johtaja: professori Kirsi Peltonen

Koulutus, taidot ja oppiminen

Lasten, nuorten ja aikuisten koulutukseen, taitoihin ja oppimiseen liittyviä tekijöitä tarkastellaan niin psykologian kuin sosiologian näkökulmista monipuolisesti erilaisia tutkimusaineistoja hyödyntämällä. Tavoitteena on ymmärtää niin nykyisessä kuin tulevaisuuden yhteiskunnassa keskeisten taitojen ja valmiuksien oppimisen taustalla vaikuttavia psykologisia, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia tekijöitä sekä koulutukseen liittyviä ilmiöitä.

Tutkimusalueen johtaja: professori Johanna Kaakinen

Kansanterveys ja terveystasa-arvo

Kansanterveyden ja terveystasa-arvon tutkimusteemassa tutkitaan mielenterveyden kehityspolkuja sikiökaudelta aikuiselämään. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointia, terveyskäyttäytymistä ja näissä tapahtuvia muutoksia sekä varhaisia mielenterveyden psykososiaalisia ja biologisia, kuten geneettisiä ja epigeneettisiä riskitekijöitä ja suojaavia tekijöitä.

Epidemiologisen tiedon tuella kehitetään ja tutkitaan matalan kynnyksen mielenterveystyöhön suunniteltuja digitaalisia hoito-ohjelmia, joita jalkautetaan hyvinvointialueille suomen- ja ruotsinkielisinä. Lisäksi ohjelmia kehitetään vähemmistöryhmille. Hoito-ohjelmien vaikuttavuutta tarkastellaan RCT-tutkimuksissa ja implementaatiotutkimuksissa.

Tutkimusalueen johtaja: professori Andre Sourander